Zanimivosti v Portorožu

Portorož, ena od najbolj priljubljenih slovenskih turističnih destinacij.

Kako bi vam bilo lahko v Portorožu dolgčas, če pa slovi predvsem po zdraviliškem in kongresnem turizmu ter Casinojih, če ponuja izvrstne nastanitve, okusne jedi, marino in mednarodno letališče ter prelepo okolico?

Ljubite sonce in nastavljanje sončnim žarkom? Potem vsekakor pridite v Portorož, in to kadar koli v letu, saj ima zaradi izjemne geografske lege več kot 240 sončnih dni v letu.  Prav za vsakogar se nekaj najde, tako za družine, pare, upokojence, idealen je za priprave športnikov, predvsem za ljubitelje tenisa.

Kaj pa ostale zanimivosti v Portorožu? Tudi ostalih zanimivosti v Portorožu ne manjka za vse raziskovanja željne obiskovalce, ki jih poleg morja zanima še kaj drugega.

Zanimivosti v Portorožu se začnejo že s samim imenom in razvojem. Ime Portorož izhaja iz imena cerkve Madonna delle Rose iz dvanajstega stoletju. Že od takrat je Portorož znan po zdravilišču, saj so se menihi ukvarjali z zdravljenjem različnih bolezni z morsko vodo. Tako so že leta 1830 v Portorožu zgradili tudi prvi zdraviliški hotel in zaradi uspehov je Portorož privabljal vedno več obiskovalcev, ki so prihajali kasneje tudi zaradi drugih namenov, ne le zdravljenja in danes se lahko Portorož pohvali z izjemno velikim številom zadovoljnih obiskovalcev.

Vsekakor pa niso samo zanimivosti v Portorožu, temveč zanimivosti tudi v ostalih obalnih središčih. V kolikor pa vam je vseeno bolj všeč neposredna bližina in vas bolj zanimajo zanimivosti v Portorožu in njegovi bližini, pa si vsekakor oglejte:

Slovenska obala

Slovensko obalo oblivajo Piranski, Koprski in Strunjanski zaliv. Zagotovo vam ne bo dolgčas, če boste želeli obiskati vse, saj je znanih in urejenih plaž kar nekaj, kljub temu, da velja Slovenska obala za najmanjšo v Jadranu.

Zagotovo boste veliko zamudili, če ne boste obiskali plaž v Portorožu, ki veljajo tudi za zanimivosti v Portorožu prav zaradi raznolikosti.

Poleg plaže v Portorožu pa so še naslednje plaže vsekakor vredne obiska:

 • Strunjan
 • Salinera Strunjan
 • Fiesa
 • Rt Seča
 • Mesečev zaliv
 • Izola – svetilnik
 • Mestno kopališče Koper
 • Žusterna
 • Ankaran
 • Valdoltra Ankaran
 • Simonov zaliv
 • Debeli rtič

Strunjan,  Krajinski park Strunjan, od Boutique Hotela Marita oddaljen: z avtomobilom 9 minut, z avtobusom 25 minut

Krajinski park Strunjan je bil ustanovljen leta 1990 z namenom ohranjanja vseh vrednost in naravnih pestrosti. Za vse ljubitelje narave bo klif vsekakor nekaj posebnega, hkrati pa si lahko v tem parku ogledamo tudi Strunjanske soline, laguno ter tudi območje slanega mokrišča. Takšna mokrišča so v izumiranju, zato boste vsekakor videli enega od redkih in to na prijetnem dopustu.

Piran, priporočamo da se Pirana zapeljete z avtobusom (bus postajališče je od Boutique hotela Marita oddaljeno 130 m), pot do trga je z avtobusom od Boutique Hotela Marita traja 15 minut. Če se odločite za avto, vam bo vožnja vzela 21 minut, hoja pa 53 minut. V Piranu priporočamo, da si ogledate:

Piran in vasice iz zaledja

Zadovoljijo vse vrste okusov, tako športne kot kulturne, predvsem v poletnem času ponujajo mnogo različnih dogodkov. Na svoje pridejo tudi tisti, ki radi raziskujejo in odkrivajo nove kotičke v okoliških turističnih krajih.

Tartinijev trg

Sodi skupaj s celotnim Piranom za enega od najtoplejših lokacij v Sloveniji. Za vse ljubitelje višjih temperatur je Tartinijev trg idealen. Nekdaj je bil pristanišče, danes pa je zelo znan trg, na katerem dogajanja v času turistične sezone ne manjka. Bi radi poslušali živo glasbo na dopustu? Potem je to dodaten razlog, da obiščete Tartinijev trg, ki ga krasi tudi spomenik tega slavnega violinista in skladatelja.

Trg prvega maja

Vse poti v Piranu vodijo na Trg prvega maja, ki je bil nekoč glavni trg in središče. Kljub temu, da danes ni več središče, pa je poleti dogajanje še vedno zelo pestro, saj se odvijajo na ploščadi številni dogodki, od koncertov, do plesnih in gledaliških prireditev. Če iščete v Piranu zabavo na prostem, je boste tu prav gotovo dobili.

Naravni spomenik Rt Madona

Ste raziskovalec podvodnega sveta? Potem na slovenski obali zagotovo ni boljše lokacije od Rta Madona, saj boste srečali najbolj pestre rastlinske in živalske vrste in to ravno zaradi izrazitih previsov v vodi, ko lahko iz manjše globine preidemo na peščeno dno.

Mediadom

Kako najhitreje in najbolje spoznati vse kulturne zanimivosti v Portorožu z okolico? Mediadom je najboljša rešitev. Gre za multimedijski muzej, v katerem v res strnjenem nizu spoznate vso zgodovino in vse zanimivosti v Portorožu z okolico. Četudi obiščete vsako zanimivost, boste težko spoznali zgodovino bolje kot v Mediadomu, zato priporočamo, da svoje raziskovanje zanimivosti v Portorožu začnete prav v Mediadomu.

Akvarij (Aquarium)

Razmišljate, kako naj bo dopust vseeno vsaj malo poučen za vaše nadobudneže? Potem je obisk Akvarija zagotovo super ideja, da naši otroci spoznajo tudi živali morskega sveta. V Akvariju so poskrbeli za to, da boste imeli kar se le da dobro predstavo živalskega sveta, kar vključuje tudi barvno akustiko.

Vsekakor je izlet primeren za celo družino, saj tudi odraslim ne bo dolgčas. Cene vstopnic tudi niso zasoljene, in sicer so za otroke do 15. leta 3 €, za odrasle 5 €, za otroke do 2. leta starosti pa ne boste odšteli nič.

Za vse, ki vam je všeč kultura, arheologija in zgodovina, bodo zanimivosti v Portorožu in njegovi bližini vsekakor izpolnile vaša pričakovanja.

Piransko obzidje

Ogledate si ga lahko na pohodu po Piranu. Gre za zelo znamenito obzidje, ki ima pestro zgodovino in sodi med 130 svetovno znanih in pomembnih obzidij z bogato zgodovino. Poleg tega ga niso nič spreminjali, potreboval je le temeljite obnove. Obzidje je bilo res mogočno. Sestavljalo ga je 8 obrambnih stolpov, ki so jih pred leti tudi obnovili, prav tako pa tudi povezovalna stopnišča. Za vse ljubitelje arhitekture je obzidje vsekakor vredno ogleda in sodi med res pomembne zanimivosti v Portorožu.

Cerkev sv. Jurija

Se strinjate, da vsako mestno središče najlepše zaokroži stara stolna cerkev na vrhu griča? V Piranu boste doživeli ravno to, kateremu tako kraljuje cerkev sv. Jurija, za katero se točno niti ne ve, kdaj so jo zgradili, ugiba se le, da v 12. Stoletju. Do tedaj je cerkev doživela vrsto obnovitev, prav tako so morali utrditi tudi grič zaradi posedanja, ki je povzročil škodo tudi cerkvi.

Česa v cerkvi nikakor ne zgrešiti? Kar sedmih marmornih oltarjev, od tega še posebej dve plastiki sv. Jurija, tudi ostale pa imajo zelo zanimivo zgodovino. Mučencu sv. Juriju je posvečenih kar precej cerkva po Evropi, kar je še en razlog, da gre res za zelo pomembno in tudi znano cerkev.

Orgle vsekakor sodijo med pomembne v vsaki cerkvi in vredne ogleda. Vendar pa so zaradi dolge zgodovine, ropanja … doživele veliko sprememb in popravkov, zato so danes znatno spremenjene.

Vsi, ki vam je všeč tovrstna kultura, vsekakor vabljeni na obisk in nova spoznanja in prav gotovo boste več kot navdušeni.

Pomorski muzej Sergej Mašera

Bi si radi pogledali vse o pomorstvu, pomorščakih, pomorskih poteh in trgovini, ribolovu, kakšne stare fotografije s tega področja, jadrnice, ladijsko opremo,pa tudi vseh ostalih povezanih dejavnosti s tem področjem, torej tudi solinarstvo in še mnogo več?

Potem si nujno poglejte Pomorski muzej Sergej Mašera, ogled katerega je voden, poskrbljeno pa je tudi za angleško in italijansko vodene oglede, da res spoznate vse zanimivosti v Portorožu in o pomorstvu čisto vsi.

Muzej podvodnih dejavnosti

Bi radi videli, kako in v čem so se nekoč potapljali, kakšen je bil delovni dan mornarice, kako je potekalo reševanje iz vode, bi si radi končno pogledali skafander, ki vam ne izgleda ravno udoben? Potem obiščite Muzej podvodnih dejavnosti, obisk katerega je primeren za vse ljubitelje pomorske zgodovine, firbce in tudi za šoloobvezne otroke.

Muzej Čarobni svet školjk

S čim svojemu otroku še popestriti dopust in katere zanimivosti v Portorožu mu pokazati? Kaj je boljšega, kot otroka popeljati v globine morja in mu pokazati, kaj vse se skriva na dnu in po čereh? V tem muzeju si bodo lahko otroci ogledali vse školjke, školjke vseh polžev, bisere, najrazličnejše lupine …

Za vse bolj raziskovanja željne in za vse, ki so se pripravljeni peljati nekaj kilometrov iz Portoroža, pa je tu še

Žusterna,  Aquapark Žusterna,  od Boutique Hotel Marita je oddaljen: z avtomobilom 21 minut, z avtobusom 33 minut (glavna avtobusna postaja je od Boutique hotela oddaljena 5 min hoje)

Bi želeli svojim otrokom ponuditi še dodatna doživetja? Potem je Aquapark Žusterna za kakšen dan odlična izbira. V bazenih so različna igrala, ki bodo mlade nadobudneže zaposlile za cel dan, starši pa boste uživali v pogledu na morje, se sproščali v edinstvenih rimsko-irskih kopelih v masažnem bazenu ali pa se boste odločili le za bazen z valovi.

V Aquaparku Žusterna se boste lahko prepustili vodnim radostim tudi v pokritih bazenih v primeru slabega vremena, kjer je prav tako poskrbljeno tako za otroke kot za odrasle.